В інтернеті є багато нудних переліків польських страв та їхніх складників. Не бракує і відверто рекламних статей про те, яка польська кухня прекрасна. Я ж вирішив підійти до питання критично. І скажу вам от що – я не в захваті від того, як тут готують! У своїх традиційних стравах поляки використовують багато різних заквасок, квашених овочів, кисле молоко і, напевно, оцет. Як наслідок, майже усе страшенно кисле. Але це далеко не єдиний недолік.

Далі я розкажу і покажу вам, які страви польської кухні слід оминати десятою дорогою, а які все ж таки можна їсти.

Супи, які їсти не варто

Zupa pomidorowa. Photo by cyclonebill | flickr.com

Zupa pomidorowa. Photo by cyclonebill | flickr.com

Напевно, найвідомішим із польських супів є помідорний (zupa pomidorowa). Так от знайте, що це абсолютно кислющий бульйон, в якому немає нічого крім помідорів. Ним заливають рис або макарони і так їдять. Не набагато кращі від нього білий борщ (barszcz biały або zalewajka), хлодник (chłodnik), капусняк (kapuśniak), і щавлевий суп (zupa szczawiowa). Також поляки вам будуть радити спробувати журек (żurek). Не ведіться. З тої самої причини.

Супи, які їсти можна

Rosół. Photo by Mariuszjbie | commons.wikimedia.org

Rosół. Photo by Mariuszjbie | commons.wikimedia.org

Але «можна», ще не значить, що вони смачні. Наприклад, так званий червоний борщ (barszcz czerwony) має спільного зі своїм українським братом тільки буряк. В решті, це ріденький супчик без квасолі, м’яса та інших прекрасностей. Також їстівними є бульйони: rosół (курячий) і zupa jarzynowa (овочевий).

Місцева специфіка

Żurek. Photo by Dobromila | commons.wikimedia.org

Żurek. Photo by Dobromila | commons.wikimedia.org

Не дивуйтеся, якщо побачите у своїй тарілці половинку вареного яйця. Воно є складовою багатьох польських супів. Натомість, не очікуйте, що вам подадуть хліб. Так само, як українці абсолютно все, аж до макаронів, їдять з хлібом, так поляки абсолютно все їдять без хліба. «Аби не так, як москалі». Часто слушний принцип, але не в цьому випадку :)

Небезпечні гарніри

Bigos

Bigos. Photo by MarioCarvajal | flickr.com

Популярна страва бігос (bigos) становить собою тушковану капусту з м’ясом і грибами. І має ту ж саму проблему, що й супи – неймовірно кислий смак. Здається, поляки досконало оволоділи мистецтвом окислення будь-якої їжі. Але є у них страви, які неможливо їсти з інших причин. Скажімо, шльонські кльоцки (kluski śląskie). Це кульки з тіста, картоплі та яєць від яких хочеться блювати вже на етапі їх потрапляння до рота. Звісно, можна змусити себе подолати рефлекс і проковтнути їх, але задоволення жодного. Натомість місцеві, зі щирим здивуванням дивлячись на ваші муки, будуть переконувати, що це одна з їхніх улюблених страв.

Їстівні страви

Favorki. Photo by Blazej Pieczynski | flickr.com

Faworki. Photo by Blazej Pieczynski | flickr.com

Але не все так погано. Є їжа, яка дійсно вдається полякам на славу. Зокрема це м’ясні страви, десерти, випічка та напої. Не буду конкретизувати, бо їх є дуже широкий вибір і майже все з цих категорій можна їсти з задоволенням. Хіба що інколи може здивувати використання приправ, але це, переважно, не критично. Тому ви маєте чудову можливість познайомитися з польською кухнею, але без стресу для своїх рецепторів. Smacznego! :)